Balık yumurtası, her çeşit balığın yumurtasına verilen genel bir addır. Bunlar havyar olarak da bilinir ve ezilmemiş ya da kısmen ezilmiş balık yumurtalarını içerir. Toplumda balık yumurtası tüketimi çok yaygın olmasa da, birçok yabancı ülkede oldukça popülerdir. Balık yumurtası genellikle siyah ve kırmızı renkte bulunur. Siyah balık yumurtası, kırmızı balık yumurtasına göre daha kaliteli olarak kabul edilir. Balık Yumurtasının Çeşitleri Balık yumurtası, özellikle Hazar Denizi'nde yaşayan Mersin balığı ve onun bir türü olan çiroz balığından elde edilen yumurtalarla daha değerlidir. Bu balıklar canlı olarak yakalanır ve cerrahi bir kesi ile yumurtaları alınır. Yumurtalar alındıktan sonra balığın kesilen yeri dikilerek tekrar yaşam alanına bırakılır. Bu yöntemle aynı balıktan birden fazla kez yumurta alınabilir. Elde edilen balık yumurtaları, yüksek fiyatlarla tüm dünyaya satılmak üzere paketlenir. Siyah balık yumurtasının en kabul göreni ve pahalı olanı beluga havyarıdır. Kırmızı balık yumurtası ise somon balığından elde edilir ve siyah balık yumurtası kadar değerli değildir. Balık Yumurtası Nasıl Tüketilir? Balık yumurtası genellikle ordövr tabaklarında kanepe üzerine sürülerek servis edilir. Sunum sırasında küçük bir kâsede kendi kaşığı ile kullanılır. Yanında soğan, limon, tost ekmeği ve yumurta ile beraber sunulur. Balık yumurtası, tost ekmeğinin üzerine istenilen ölçülerde alınarak tüketilebilir. Kokteyllerde, lüks otellerde ve restoranlarda balık yumurtası sıkça menüde yer alır. Atıştırmalık bir yiyecek olduğu için elle alınarak tüketilebilir. Bu tarz kanepelerin yanında genellikle şampanya ve votka tercih edilir. Balık Yumurtası Saklama Koşulları Balık yumurtası kutusu açıldıktan sonra en fazla 3 gün içinde tüketilmelidir. Satın alındıktan sonra kesinlikle dondurulmamalıdır; ancak buzdolabının buzluğa yakın bir bölümünde muhafaza edilmelidir. Kutusu açılmamışsa en fazla 1 ay saklanabilir. Orta kaliteli bir balık yumurtası, rafadan hazırlanan yumurta sarısına tereyağı ile karıştırılarak tüketilebilir. 3 gram tereyağı ve 1 kaşık balık yumurtası, bir rafadan yumurta sarısına eklemek için yeterli olacaktır. Balık Yumurtası Nasıl Hazırlanır? Malzemeler
Hazırlanışı Balık yumurtası mutfak robotuna alınarak 5 dakika kadar karıştırılır. İyice ezilen balık yumurtasının içine yavaş yavaş sıvı yağ eklenir ve karıştırılmaya devam edilir. Son olarak üzerine yavaş yavaş limon suyu ilave edilir. Karışım beyazlaşana kadar karıştırılır. Hazırlanan balık yumurtası, yani havyarın adı "tarama" olarak bilinir. Balık yemeklerinin yanında sunum yapılabilir. Ayrıca hazırlanan karışım, ekmeklerin üzerine sürülerek de yenebilir. Balık Yumurtasının Faydaları
|