Yumurtanın Faydaları Yumurtanın Vitamin Değeri
27 Haziran 2024

Yumurtanın Faydaları Yumurtanın Vitamin Değeri

Yumurtanın Faydaları

Yumurta, dişi kuşların embriyoyu korumak amacıyla yumurtladığı yuvarlak şekilli bir cisimdir. Birçok hayvanın yumurtası yenilebilir olmasına rağmen, yumurta denilince ilk akla gelen tavuk yumurtasıdır. Tavuk yumurtası ile sayısız yemekler hazırlanmakta, birçok pasta ve böreklerde malzeme olarak kullanılmaktadır. Yumurta, dünya mutfaklarında yaygın bir malzeme olarak kullanılmaktadır. İçeriğinde en kaliteli proteini bulundurur ve vücut için gerekli olan amino asitleri yeterli miktarda içerir. Ayrıca, A, B, D, E ve birçok vitamin açısından zengindir. Yumurta, çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimi için oldukça faydalıdır.

1 adet yumurta ortalama 50 gram kabul edilmekte ve bir yumurtada bulunan besin değerleri ortalama olarak:
  • 6 g protein.
  • 70 kalori.
  • 1 g karbonhidrat.
  • 5 g yağ şeklindedir.
Yumurtanın sarısında büyük oranda vitamin ve yağlar bulunmakta, beyazında ise büyük oranda protein bulunmaktadır. Yumurtanın protein emilimi yönünden en etkili tüketim şekli rafadan olarak bilinir. Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besinleri bulunduran tek besin olarak bilinmektedir.

Yumurtanın Protein Değeri

Yumurtanın en büyük özelliği, kırmızı ete oranla daha çok protein kaynağına sahip olmasıdır. 1 orta boy yumurta, 5.5 gram protein içermekte ve bu miktar günlük ihtiyacın %11'ini sağlamaktadır. Yumurta proteini, insan vücudunda sentezlenemeyen ve dışarıdan alınması gereken elzem amino asitleri bulundurur. Sindirilebilirliği yüksek olup, tamamına yakını vücut tarafından kullanılır ve vücut proteinlerine dönüşmektedir. Çocukların hızlı büyüme ve gelişim döneminde, yeterli ve dengeli beslenme olarak protein tüketiminin en az yarısının hayvansal kaynaklı gıdalardan alınması gerekmektedir. Bu nedenle, çocukların beslenmesinde protein kaynağı olan yumurtanın tüketimine önem verilmelidir.

Yumurtanın Vitamin Değeri

Yumurta, A, D, E ve B grubu vitaminlerini içermekte ve diğer vitaminleri de büyük oranda bulundurmaktadır.

A Vitamini: Yumurta sarısında bulunan A vitamini, kemiklerin gelişimini sağlar, gözün iyi görmesini destekler ve sağlıklı dişler için gereklidir. Vücut hücrelerinin gelişimini sağlamakta ve sindirim ile solunum sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlamaktadır.

D Vitamini: D vitamini, insan vücuduna kalsiyumun kullanılmasına büyük ölçüde yardımcı olmaktadır. Yumurta sarısı, birkaç besin arasında D vitamini sağlayan önemli bir kaynaklardan biridir. Çocukların yeterince yumurta tüketimi ile birlikte güneş ışınlarından da yararlanması, D vitamini eksikliği nedeniyle oluşacak kemik bozukluklarını engellemektedir.

E Vitamini: Yumurta içeriğinde bol miktarda bulunan E vitamini, oksidasyon önleyici etkisi ile vücudu zararlı maddelere karşı korumaktadır.

B Vitamini: B grubu vitaminler, birçok besin öğesinin vücutta enerjiye çevrilmesi için gereklidir. Yumurta, B vitamini açısından oldukça zengindir ve bu vitamin göz sağlığı, deri sağlığı için de önemlidir. Kalbin ve kasların normal fonksiyonunun devam etmesi için önemli olan B1, B2 vitaminleri, sindirim sistemi ve sinir sistemleri için de faydalıdır.

Kolin: Ayrıca, yumurtanın içeriğinde bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının çalışması ve yerine getirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Omega-3: Yumurtanın içeriğinde bulunan omega-3 yağ asitleri, kanser, kalp hastalıkları ve artrit gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini düşürmekte ve genel sağlığı korumak için kritik öneme sahiptir. Ancak, vücut tarafından üretilmemektedir.

Yumurtanın Mineral Değeri

Yumurta, sağlık için çok önemli olan mineralleri içermektedir. Demir, kan yapımı için önemli ölçüde gereklidir. Vücut, yeterince demir almadığında kansızlık oluşur ve demir, gelişme, büyüme ve hastalıklardan korunma rolü oynar. Yetersizliğinde çocukların öğrenme yeteneğinde ve okul başarısında azalma görülür.

Yumurta, C vitamini bulundurmaz fakat C vitamini açısından zengin besinlerle beraber tüketildiğinde, içeriğinde bulunan demirin emiliminin artmasını sağlar.

Yumurtada bulunan çinko mineralleri, özellikle büyüme, gelişme ve bağışıklık sisteminde rolü olduğundan dolayı çok önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yumurta Akı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yumurta Akı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mantarlı Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Yumurta Kaç Kalori?dir?

Tavada Yumurta Kaç Kalori?dir?

Yumurta Tavuğu Yemi Özellikleri

Yumurta Tavuğu Yemi Özellikleri

Yumurta Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

1 Yumurta Kaç Kalori?

1 Yumurta Kaç Kalori?

Güncel

Kuş Yumurtası Türleri ve Özellikleri

Kuş Yumurtası Türleri ve Özellikleri