İnsanlarda dişi bireyler doğduklarında yaklaşık olarak 300.000 oosit hücresine sahiptir. Oositler, yumurtanın bölünme evresinin orta aşamasındaki hücrelerdir. Bu yumurta hücrelerinin oluşumu, dişi birey ergenliğe girene kadar hormonlar tarafından durdurulur. Bu 300.000 yumurta hücresi, sağ ovaryumda 150.000 ve sol ovaryumda 150.000 olmak üzere ikiye ayrılır. Ergenlik dönemiyle birlikte, bu yumurta hücreleri kullanılmaya başlanır ve zamanla sayılarında azalma görülür. Kadınlarda yumurta sayısının azalmasının temel nedeni, her dört oositten sadece birinin yaşamını sürdürebilmesidir. Erkeklerde ise oluşan kutup hücrelerinin biri kullanılır ve diğerleri yedeklenir. Kadınlarda zamanla yumurta sayısı azalır ve hatta tükenir. Bu durum menopoz olarak adlandırılır. Eğer bir kadın doğumunu 30'lu veya 40'lı yaşlarına ertelerse, yumurta sayısında azalma olabilir ve ovaryumda bulunan rezervler azalır. Bu da hamilelik olasılığını azaltır. Bu nedenle, kadınların doğurganlıklarının zirvede olduğu 20'li yaşlarda doğum yapmaları önerilir. Ancak yine de doğum yapamayan kadınlar, uzman doktorlara başvurabilir ve bitkisel tedavilerden yararlanabilirler. Kadında Yumurta Sayısını Arttırma Yöntemleri
|
Aygül
01 Mayıs 2024 Çarşamba45 yaşındayım 18 yıllık evliyim çocuk olma şansım varmı
Cevap yazAdmin
01 Mayıs 2024 ÇarşambaMerhaba Aygül Hanım,
İlk önce şunu belirtmek isterim ki her bireyin durumu farklıdır ve kesin bir şekilde cevap verebilmek için bir uzmana başvurmanız en doğru adım olur. Ancak, genel olarak 45 yaşında gebelik şansı azalmış olsa da tamamen imkansız değildir. Tıbbi destek ve tedavi yöntemleri ile bu şans artabilir. Bir kadın doğum uzmanı ile görüşerek detaylı bilgi almanızı öneririm.
Sağlıklı günler dilerim.
Yumna
14 Nisan 2024 PazarBenim her ay sağ tarafta iki yumurta sisiyo bu yeterli sayı mi artırmak icin ne yapmak gerek
Cevap yazAdmin
14 Nisan 2024 PazarMerhaba Yumna Hanım,
Yumurtalık sağlığı ve yumurtlama ile ilgili endişeleriniz için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışmanız en doğrusu olacaktır. Doktorunuz gerekli testleri yaparak size en uygun tedavi yöntemini önerebilir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve stresten uzak durma gibi genel yaşam tarzı değişiklikleri de yumurtlama sağlığını olumlu etkileyebilir. Sağlıklı günler dilerim!
Yaktın
14 Nisan 2024 PazarMerhaba, yumurtaların şişmesi ya da küçülmesi herhangi bir şekilde yeterli sayı olup olmadığı göstermemektedir. Bunun için uzman bir doktora giderek muayene olmanız çok daha sağlıklı bilgiler elde etmenizi sağlayacaktır. Bunun yanında bol bol bitkisel bilinen otlar ile çaylar yapabilirsiniz. Bunlar da yumurta sayısının artmasını sağlayacaktır.
Soru Sor / Yorum Yap