Katı Yumurta Katı yumurta, anne sütünden sonra vücut için en faydalı besin değerlerini içeren ve haşlama yöntemiyle pişirilen yumurta türüdür. Genellikle kahvaltıda tercih edilen bu gıda maddesi, sofraların vazgeçilmezi olarak bilinir. Birçok kanatlı hayvanın yumurtası tüketilebilir, ancak en yaygın olanları tavuk ve bıldırcın yumurtasıdır. Katı yumurta, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir; protein, çinko, demir ve fosfor gibi önemli besin değerlerini barındırır. Vücudun genel ihtiyacı olan aminoasitleri içerir ve birçok besine göre en kaliteli proteini sunar. Katı yumurtaya alerjisi olmayan bireyler, haftada üç dört kez bu gıdayı tüketebilirler. Katı Yumurta Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Katı yumurta tüketiminde günlük taze olarak tercih edilmesi uygundur. Birkaç günlük, önceden yüksek ısıda pişirilmiş bayat katı yumurtaların tüketilmesi sağlık açısından zararlıdır. Uzun süre bekletilen katı yumurta, mikroorganizmaların oluşmasına zemin hazırlayarak bozulur ve doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bayat katı yumurtalar, ağırlıklarından ve sertleşmiş tabakalarından anlaşılabilir. Ayrıca, bayatlamış katı yumurtanın sarı kısmı koyu yeşil renkli bir zarla çevrili olur, bu durum dikkate alınarak tüketim önlemleri alınabilir. Katı Yumurta Nasıl Hazırlanır? Katı yumurta elde etmek için haşlama süresi olarak on dakikalık zaman yeterlidir. Haşlama esnasında suyun saf halde olması önemlidir. Katı yumurta aşamasına gelindiğinde, kaynayan suyun içerisine bir tutam tuz atıldığında yumurtaların çatlamasının önüne geçilmiş olur. Lezzetli ve yoğun bir yumurta, keyifli bir kahvaltı yapma imkanı sunar. Türkiye'nin Şanlıurfa şehrinde katı yumurta ve sebzeler doğranarak lavaş ekmek arasına konulup dürüm halinde tüketilmektedir. Bu besin maddesinin kıymetinin bilinmesi, sağlıklı beden oluşumuna ve doyurucu beslenmeye yardımcı olmaktadır. Katı Yumurta Faydaları Yeterli ve dengeli beslenmede, vücut gelişiminde ve çocukların bedensel gelişimlerinde katı yumurta tüketimi insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Katı yumurtanın faydaları şunlardır:
Taze sebzeler ile birlikte tüketildiğinde, katı yumurta besin değeri açısından oldukça fayda sağlar. Katı yumurta, hayvansal protein deposu olarak büyümeye katkısı son derece yüksek olduğundan, özellikle gelişim çağındaki çocukların düzenli olarak tüketmeleri gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır. |