Çiğ Yumurta İçmenin Faydaları Nedir?
13 Temmuz 2024

Çiğ Yumurta İçmenin Faydaları Nedir?

Çiğ Yumurta İçmenin Faydaları

Çiğ yumurta, dişi hayvanların ve özellikle kuşların doğacak olan yavrularını korumak amacıyla yumurtladığı, oval şeklinde ve dışı kabuklu bir cisimdir. Birçok hayvanın yumurtası yenilebilir bir besin olarak kullanılır ve bunların başında da tavuk yumurtası gelir. Yaklaşık olarak tüm yemeklerde ve pastalarda ana malzeme olarak kullanılan yumurta, aslında başlı başına bir vitamin ve protein deposudur. Kişinin bedensel ve zihinsel olarak gelişmesine katkı sağlarken, içerdiği amino asitlerle vücudun alması gereken tüm besin değerlerini içerir. Ayrıca, içerdiği kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum elementleri ile oldukça zengin bir yapıya sahiptir.

Bu sebepten dolayı kişi, eksik olan besin değerlerini bu şekilde karşılar ve birçok sağlık problemine de oldukça fayda sağlar. Bu kadar faydası bulunan yumurta, genel olarak pişirilerek kullanılmasının yanı sıra çiğ olarak da tüketilebilir. Aslında lezzet olarak çok iyi olmamasına rağmen, yumurtanın çiğ olarak tüketilmesinin de birçok faydası vardır. Yumurta pişirildiği zaman bazı besin değerleri, özellikle mineral değerleri kaybolur ve alınması gereken önemli besin değerlerinden mahrum kalınabilir. Bu sebepten çiğ yumurta tüketilmesi, bu tür değerlerin kaybolmasını önleyerek daha sağlıklı bir hale gelmektedir.

Çiğ Yumurta İçmenin Faydaları

Çiğ yumurtanın vermiş olduğu bu faydaları birlikte inceleyelim:

  • Çiğ yumurta, boğaz yollarını temizleyici özelliktedir ve ses tellerinin daha iyi çalışmasında ve sesin daha güzel çıkmasında etkilidir.
  • Vücutta birikmiş olan zararlı toksinlerin vücuttan daha kolay temizlenmesinde önemli bir rol oynar.
  • İçerdiği vitamin ve mineral gibi besin değerleri ile cilt ve saç sağlığının korunmasında etkili bir rol oynar.
  • Enfeksiyonlar için oldukça etkilidir ve vücudun direncini bu enfeksiyonlara karşı korur.
  • Bağırsakta oluşan zararlı parazitlerin yok olmasını sağlar ve bağırsakları temizleyici bir etken maddedir.
  • Hücreleri onarıcı özelliği bulunmaktadır ve bu sebepten hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatır.
  • Vücut için gerekli olan enerji ihtiyacını karşılar ve daha dinç bir bünyeye sahip olmayı sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı daha güçlü bir bünyeye sahip olmayı sağlar.
  • Vücutta iltihap oluşmasını önler ve oluşmuş olan iltihabın da giderilmesinde önemli bir rol oynar.
  • Kemik ve kasların güçlenmesinde önemli bir faktördür.
  • Beyin sağlığını korur ve beyin sinir damarlarının daha düzenli çalışmasında önemli rol oynar.

Yukarıda saymış olduğumuz tüm maddeler, çiğ yumurtanın düzenli tüketilmesi sonucunda ortaya çıkar. Sabahları kahvaltıdan önce ya da kahvaltıdan sonra düzenli bir şekilde bir adet yumurta tüketilmesi sonucunda, yukarıda saymış olduğumuz tüm faydalar kendini gösterecektir. Hatta bu faydaların daha da fazlası ortaya çıkabilir. Çiğ yumurtanın rahatsız edici bir tadı olduğu için tüketilmesi zor olabilir ve kişi yumurtadan nefret edebilir. Bu sebepten çiğ yumurta, bir miktar süt ile karıştırılarak içilirse hem daha lezzetli hale gelir hem de daha faydalı olur.

Önemli Uyarılar

Ancak yumurtaya karşı herhangi bir alerjik durumu bulunan kişiler, daha kötü sonuçların ortaya çıkmasını engellemek için alerji testi yapmalıdır. Kişi, yapmış olduğu bu alerji testinden sonra yumurtaya karşı bir hassasiyeti bulunmuyor ise gönül rahatlığı ile tüketebilir. Devamlı ve düzenli bir şekilde tüketilmese bile, bazı konularda çiğ yumurta hemen etkisini göstermeye başlayabilir. Örneğin, ses kısıklığı yaşayan bir kişi, sesinin hemen düzelmesini ve daha gür bir sese sahip olmasını istiyorsa bir adet çiğ yumurta tükettiğinde etkisini kısa sürede görebilir.

Görüldüğü üzere, pişirilmiş yumurtanın yanı sıra çiğ yumurta tüketilmesi daha hızlı etkisini gösterir ve sağlık açısından oldukça önemli bir rol oynar. Bu sebepten, bu tür rahatsızlıkları olan kişiler ya da daha sağlıklı bir bünyeye sahip olmak isteyenler, pişmiş yumurta gibi çiğ yumurtayı da düzenli bir şekilde tüketmelidir. Özellikle organik yumurta kullanımı konusunda dikkatli olunmalı ve buna göre tüketilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

alis

07 Mayıs 2024 Salı

boştur bir işe yaramıyor sadece mide bulandırıyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili alis, fikirlerinize saygı duyuyorum, ancak bu konuda farklı düşündüğümü belirtmek isterim. Belki de farklı bir bakış açısıyla tekrar değerlendirebilirsiniz.

soru

ismail

06 Nisan 2024 Cumartesi

severek içiyorum acaba 76 yaşında olmam uygunmu diye düşünüyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili ismail, yaşınızın 76 olması, tükettiğiniz şeyin ne olduğuna ve sağlık durumunuza bağlı olarak uygunluk gösterebilir. Özellikle sağlık sorunlarınız varsa veya belirli bir diyet uyguluyorsanız, doktorunuza danışmanızda fayda var. Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Aktan

Çiğ yumurta bazı bünyelerde rahatsızlık ve hazımsızlık yapabilir. Genel olarak hazmı zor ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Çeşitli mide komplikasyonlarına neden olabilir ve gastrit gibi rahatsızlıklara mahal verebilir. Eğer bünye alışık ise tüketmekte bir sıkıntı yoktur. Daha fazla protein içeriği ve açlık hissini bastırması gibi nedenlerle tercih edilebilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Yumurta Maskesi Yüz

Yumurta Maskesi Yüz

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yumurta Kaynatma Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Kaynatma Tarifi ve Malzemeleri

Horoz Yumurtası Nedir?

Horoz Yumurtası Nedir?

Fırında Patatesli Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Patatesli Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Tavuğu Cinsleri Türleri ve Özellikleri

Yumurta Tavuğu Cinsleri Türleri ve Özellikleri

Yumurta Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Katı Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Katı Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Güncel

Yumurta Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?

Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?