Yumurta Yumurtanın Besin Değeri Yumurta, besin değeri açısından oldukça zengin bir gıdadır ve her yaş grubundan bireyin beslenme düzeninde yer almalıdır. Anne sütünden sonra insan vücudu için gerekli olan tüm besin öğelerini barındıran tek gıda kaynağı olarak öne çıkar. Yumurta, besleyici, sağlıklı ve haşlanmış olarak tüketildiğinde doyurucu bir gıdadır. Yumurtanın Vitamin Değeri Yumurta, A, B, D ve E vitaminleri açısından zengin bir kaynaktır. A vitamini yumurtanın sarısında bulunur ve görme yetisini destekler. Ayrıca, diş yapısına ve kemik gelişimine katkıda bulunur. Vücut hücrelerinin gelişimini desteklerken, sindirim ve solunum sistemlerinin sağlıklı çalışmasını sağlar ve enfeksiyonlara karşı direnç oluşturur. B grubu vitaminleri, bazı gıda maddelerinin vücutta enerjiye dönüştürülmesini sağlar. Özellikle beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynayan kolin, yumurtada bolca bulunur. D vitamini, kalsiyumun vücutta kullanılmasını sağlar ve kemik sağlığı için elzemdir. E vitamini ise vücuda giren zararlı veya yabancı maddelerin etkisini azaltarak vücudu korur. Yumurtanın Protein Değeri Yumurta, en kaliteli protein kaynaklarından biridir. Hayvansal protein içeriği sayesinde çocukların büyümesine önemli katkıda bulunur. Sağlıklı ve dengeli bir büyüme için çocukların düzenli olarak yumurta tüketmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Yumurtanın Mineral Değeri Yumurta, demir ve çinko gibi vücut için gerekli mineralleri içerir. Yumurtanın Yağ İçeriği Yumurta düşük yağ içeriğine sahiptir. Büyük bir yumurta yaklaşık 4.5 gram yağ içerir. Yumurta Kolesterolü Artırır mı? Yumurtanın sarısında 213 mg kolesterol bulunmakla beraber beyazında yağ ve kolesterol yoktur. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, yumurtanın sayısız faydaları nedeniyle içerdiği az miktardaki kolesterolün, yumurtanın faydalarından yoksun kalmaya değmeyecek kadar önemsiz olduğunu göstermiştir. Uzmanlar, bu kadar faydalı bir gıdanın içerdiği az miktar kolesterol nedeniyle tüketilmemesinin yanlış olduğunu vurgulamaktadırlar. Ayrıca, yumurtayı yağda değil, haşlanmış olarak tüketmek daha sağlıklıdır. Yumurtanın Zararları Nelerdir? Yumurtanın faydaları kadar, yanlış kullanım sonucu oluşabilecek zararları da vardır. Bu zararları önlemek için bazı önlemler alınmalıdır.
|