Yumurta Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
05 Temmuz 2024

Yumurta Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yumurta

Yumurtanın Besin Değeri

Yumurta, besin değeri açısından oldukça zengin bir gıdadır ve her yaş grubundan bireyin beslenme düzeninde yer almalıdır. Anne sütünden sonra insan vücudu için gerekli olan tüm besin öğelerini barındıran tek gıda kaynağı olarak öne çıkar. Yumurta, besleyici, sağlıklı ve haşlanmış olarak tüketildiğinde doyurucu bir gıdadır.

Yumurtanın Vitamin Değeri

Yumurta, A, B, D ve E vitaminleri açısından zengin bir kaynaktır.

A vitamini yumurtanın sarısında bulunur ve görme yetisini destekler. Ayrıca, diş yapısına ve kemik gelişimine katkıda bulunur. Vücut hücrelerinin gelişimini desteklerken, sindirim ve solunum sistemlerinin sağlıklı çalışmasını sağlar ve enfeksiyonlara karşı direnç oluşturur.

B grubu vitaminleri, bazı gıda maddelerinin vücutta enerjiye dönüştürülmesini sağlar. Özellikle beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynayan kolin, yumurtada bolca bulunur.

D vitamini, kalsiyumun vücutta kullanılmasını sağlar ve kemik sağlığı için elzemdir.

E vitamini ise vücuda giren zararlı veya yabancı maddelerin etkisini azaltarak vücudu korur.

Yumurtanın Protein Değeri

Yumurta, en kaliteli protein kaynaklarından biridir. Hayvansal protein içeriği sayesinde çocukların büyümesine önemli katkıda bulunur. Sağlıklı ve dengeli bir büyüme için çocukların düzenli olarak yumurta tüketmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Yumurtanın Mineral Değeri

Yumurta, demir ve çinko gibi vücut için gerekli mineralleri içerir.

Yumurtanın Yağ İçeriği

Yumurta düşük yağ içeriğine sahiptir. Büyük bir yumurta yaklaşık 4.5 gram yağ içerir.

Yumurta Kolesterolü Artırır mı?

Yumurtanın sarısında 213 mg kolesterol bulunmakla beraber beyazında yağ ve kolesterol yoktur. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, yumurtanın sayısız faydaları nedeniyle içerdiği az miktardaki kolesterolün, yumurtanın faydalarından yoksun kalmaya değmeyecek kadar önemsiz olduğunu göstermiştir. Uzmanlar, bu kadar faydalı bir gıdanın içerdiği az miktar kolesterol nedeniyle tüketilmemesinin yanlış olduğunu vurgulamaktadırlar. Ayrıca, yumurtayı yağda değil, haşlanmış olarak tüketmek daha sağlıklıdır.

Yumurtanın Zararları Nelerdir?

Yumurtanın faydaları kadar, yanlış kullanım sonucu oluşabilecek zararları da vardır. Bu zararları önlemek için bazı önlemler alınmalıdır.

  • Yumurta çiğ olarak tüketilmemelidir.
  • Yumurta daima buzdolabında saklanmalı ve asla oda sıcaklığında muhafaza edilmemelidir.
  • Yumurtayı yağda pişirerek tüketmek yerine haşlanmış olarak tüketmek daha faydalıdır çünkü yağda pişirilen yumurtanın B vitamin değerleri azalabilir.
  • Yumurtanın pişme süresine dikkat edilmelidir. Bayat veya fazla haşlanmış yumurtada demir minerali dışarı akabilir ve diğer vitaminler de yok olabilir. Çok haşlanmış bir yumurtanın beyaz kısmında mor renkte lekeler görülür, bu akıp giden demir mineralidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kadında Yumurta Sayısı Kaçtır?

Kadında Yumurta Sayısı Kaçtır?

Yumurta Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Yumurta Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Yumurta Akı Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Akı Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Sahanda Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Sahanda Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Yumurta İçmenin Faydaları Nedir?

Çiğ Yumurta İçmenin Faydaları Nedir?