Yumurta, kanatlı hayvanların vücutlarının içinde döllenmiş embriyoyu muhafaza etmek için üretilen, yuvarlak veya oval olarak yumurtladıkları organik cisme verilen isimdir. Tavuk yumurtası, dünyanın hemen her mutfağında besin olarak kullanılmaktadır. Tavuk yumurtası pişirilerek tek başına veya yemeklerde kullanılabildiği gibi, nadiren de çiğ olarak içilir. Yumurta, zengin protein içeriği ile insan vücudunun üretemediği birçok önemli amino asidi bünyesinde barındırır. Sindirimi kolay olması nedeniyle vücutta proteinlere dönüştürülür ve çocuk gelişiminde oldukça etkili bir besindir. Ancak ilerleyen yaşlarda kandaki yağlanmaya (kolesterol) neden olabileceği gerekçesiyle tüketimi azaltılmaktadır. Buna karşın, çocuk gelişimi için günlük bir tane yumurta mutlaka tüketilmelidir. Kanatlı Türlerine Göre Yumurta Çeşitleri Kanatlı hayvanların neredeyse hepsinin yumurtaları besin olarak kullanılabilmektedir. Ancak, bıldırcın yumurtası, keklik yumurtası ve tavuk yumurtası ekonomik değeri olan yumurta çeşitleridir. Yüksek besin değerine sahip bu besin ürünleri, insan biyolojik yapısına yararlı birçok vitaminle doludur. Yumurtanın ulaşılması kolay gibi görünse de üretiminden nakliyesine kadar birçok aşamadan geçmektedir. Bu aşamalarda üretim, sınıflandırma, ağırlık ve renge göre ayrılma işlemleri yapılır. Mutfağımızda besin olarak bulundurduğumuz yumurta çoğunlukla tavuk yumurtasıdır. Bununla birlikte, bıldırcın ve keklik yumurtası da son zamanların moda besin kaynakları arasında yerini almıştır. Protein yönünden oldukça yüksek değeri olan yumurta ayrıca çiftlik yumurtası, çift sarılı yumurta, köy yumurtası ve damızlık yumurta gibi ayrımlara da tabi tutulur. Ağırlıklarına ve Ekonomik Değerlerine Göre Yumurta Çeşitleri Besin değeri ve doğallığı nedeniyle köy yumurtası ve bıldırcın yumurtası insanların çoğunlukla ilgisini çekerken, üretim maliyetinin çiftlik yumurtasına göre daha yüksek oluşu, çiftlik yumurtası kullanımını artırmaktadır. Yumurta ağırlıklarına göre çeşitlendirilirken, Yarka, Piliç ve Kılavuz yumurtalar yaklaşık 24 haftalık tavuklardan elde edilir. 24. hafta ile 34. hafta arasındaki tavuklardan yine ana, eski ana yumurta elde edilirken, Duble yumurta ise 34. hafta ve sonrasında olan tavuklardan elde edilir. Çiftlikte üretilen tavuk yumurtası çeşitlendirme işlemi de ilk ayrım ağırlıklarına göre yapılır.
Renklerine Göre Yumurta Çeşitleri Yumurta renklerinin oluşumu tavuğun genetik yapısına bağlıdır. Kanatlı hayvanlarda yumurta rengi, üreme organının dışarıya yakın yerinde oluşur. Yumurta oluşumundan birkaç saat öncesine kadar yumurta kabuğu ve rengi oluşmaz. Yumurta Renkleri Genel Olarak
|