yumurta.gen.tr
yumurta

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Yumurta Çeşitleri

Yumurta Çeşitleri, Yumurta, kanatlı hayvanların, vücutlarının içinde döllenmiş embriyoyu muhafaza etmek için üretilen, yuvarlak ve oval olarak yumurtladığı, organik cisme verilen isimdir. Tavuk yumurtası neredeyse Dünya'nın her mutfağında besin olarak kullanılır. Tavuk yumurtası pişilerek tek başına veya yemeklerde kullanılabildiği gibi nadiren de çiğ olarak içilir. Yumurta zengin protein içeriği ile insan vücudunun üretemediği bir çok önemli amino asiti bünyesinde barındırır, sindirim kolaylığı nedeniyle bünyeyi yormaz ve vücutta proteinlere dönüştürülür, çocuk gelişiminde oldukça etkili olan yumurta özellikle ilerleyen yaşlarda kanın yağlanmasına (kolesterol) neden olduğu gerekçesi ile tüketimi azaltılmaktadır. Fakat çocuk gelişimi için günlük bir tane yumurta mutlaka tüketilmelidir.

Kanatlı türlerine göre yumurta çeşitleri,

Kanatlı hayvanların neredeyse hepsinin yumurtaları besin olarak kullanılabilmektedir, fakat bıldırcın yumurtası, keklik yumurtası ve tavuk yumurtası ekonomik değeri olan yumurta çeşitleridir. Yüksek besin değerine sahip besin ürünlerimizden biri olan yumurta, insan biyolojik yapısına yararlı birçok vitaminle doludur. Yumurta ulaşılması kolay gibi görünse de üretiminden nakliyesine kadar bir çok aşamadan geçer. Bu aşamalarda üretim, sınıflandırma, ağırlık ve rengine göre ayrıma tabi tutulur. Mutfağımızda besin olarak bulundurduğumuz yumurta çoğunlukla tavuk yumurtasıdır. Bununla birlikte bıldırcın ve keklik yumurtası da son zamanların moda besin kaynakları arasında yerini almıştır. Protein yönünden oldukça yüksek değeri  olan yumurta ayrıca çiftlik yumurtası, çift sarılı yumurta, köy yumurtası ve damızlık yumurta gibi ayrımlara da tabi tutulur.

Ağırlıklarına ve ekonomik değerlerine göre yumurta çeşitleri,

Besin değeri ve doğallığı nedeniyle köy yumurtası ve  bıldırcın yumurtası insanların çoğunlukla ilgisini çekerken üretim maliyetinin çiftlik yumurtasına göre daha yüksek oluşu, çiftlik yumurtası kullanımını artırmaktadır. Yumurta ağırlıkları göre çeşitlendirilirken Yarka, Piliç ve Kılavuz yumurtalar yaklaşık 24 haftalık tavuklardan elde edilir.
Yumurta Çeşitleri

. 24'üncü hafta ile 34'üncü hafta arasında ki tavuklardan Yine ana, Eski ana yumurta elde edilirken, Duble yumurta ise 34'üncü hafta ve sonrasında olan tavuklardan elde edilir. Çiftlikte üretilen tavuk yumurtası çeşitlendirme de ilk ayrım ağırlıklarına göre yapılır. 
  • 42-48 gram arası ağırlığında yumurtalar kılavuz yumurta,
  • 48-53 gram arasında değişen yumurtalar piliç yumurta,
  • 53-58 gram arasında yumurtalar yarka yumurta,
  • 58-62 gr. aralığında yumurtalar yeni anaç yumurta,
  • 62-67gr. arasında yumurtalar eski anaç yumurta,
  • 62 gram ve üzeri ağırlıkta olan yumurtalar ise duble yumurta olarak isimlendirilen yumurtalardır.
Renklerine göre yumurta çeşitleri, Yumurta renklerinin oluşumu tavuğun genetik yapısına bağlıdır. Kanatlı hayvanlar da yumurta rengi üreme organının dışarıya yakın yerinde oluşuyor. Yumurta oluşundan birkaç saat öncesine kadar yumurta kabuğu ve rengi oluşmaz.

Yumurta renkleri genel olarak;
  • Açık kahverengi;  Vücudunun tüy renkleri sarı, gri, kahverengi ve kırmızı; kulak memeleri ve ibiği kırmızı olan tavuklar kahverengi yumurta yumurtlarlar, bu tavuklarda safra daha yoğun salgılanır. Safra, yumurta kabuğunun kahverengi olmasını sağlar. Bu renk kan hücrelerinde ortaya çıkan biyolojik değişim ile ortaya çıkar. Kahverengi yumurta tavukları beyaz tavuklara göre daha çok besine ihtiyaç duyarlar, dolayısıyla ekonomik değildir. Fakat yumurta kabukları daha serttir, yumurta besin değeri beyaz ile neredeyse aynıdır. Fakat biraz daha lezzetlidir.
  • Beyaz yumurta; Tüyleri ve kulak memeleri beyaz renkli tavuklar beyaz yumurta yumurtlarlar. Yumurtanın kabuğu kahverengi yumurtaya göre daha incedir. Genç tavukların yumurtaları biraz daha sert olur.
  • Paskalya tavuğunun (ameraucana) yumurta kabuğu rengi ise  mavidir. Bu rengin sebebi ise pigmentlerdir. Bu tür pigmentler safra oluşumunda ortaya çıkan atıklardır.

Yayınlanma Tarihi : 15.4.2016 14:20:52

Yumurta Çeşitleri Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Yumurta Çeşitleri"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Yumurta Haşlama

Yumurta haşlama, yumurta oldukça faydalı olan bir besindir. Herkes tarafından sevilerek tüketilir. Özellikle yumurta havlamaları kahvaltılarda oldukça sık tüketilir. Salatalar yapılır haşlanmış yumurtalar ile. Yumurta haşlama da b...

Sucuklu Yumurta

Sucuklu Yumurta;Yapılması  gerçekten çok kolaydır ve ortalama 10 dakika içinde hazırlayabilirsiniz. Kolay olduğundan tam bir öğrenci yemeği olarak düşünülebilir.Sucuklu Yumurta Malzemeler;SucukYumurtaMargarinSıvı yağSucuklu Yumurt...

Yumurta Dondurma

Yumurta dondurma, kariyer planlaması gibi nedenlerle kadınların evliliği ve gebe kalmayı ertelemesi nedeniyle, gebe kalmakta zorlanma ya da gebe kalamama gibi durumların varlığında kullanılan bir yöntemdir. Bu sayede kadınlarda do...

Pastırmalı Yumurta

Pastırmalı Yumurta, Besin ve kalori değeri oldukça fazla olan pastırmalı yumurta yapılışı oldukça basit olan lezzetli bir besindir. Pastırmanın içinde bulunan baharatların aromasıyla ağızlarda farklı bir lezzet oluşturan pastırmal...

Ispanaklı Yumurta

Ispanaklı Yumurta; Evet arkadaşlar bugünde sizlere demir deposu olan ıspanakla, vazgeçemediğimiz yumurtalı bir tarif vereceğim. Oldukça faydalı olan bu tarifimizi inşallah çocuklarınıza da sevdirip yedirebilirsiniz. Şimdi tarifimi...

Yumurta Diyeti

Yumurta Diyeti, yumurta protein değeri yüksek olması ile beraber aynı zamanda çeşitli vitaminler içeriyor ve bunlar yumurtanın sarısında bulunur. A ve D vitamini miktarı bir insanın alması gereken günlük değerinin onda birini karş...

Yumurta Protein

Yumurta protein açısından en zengin besinlerden biridir. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu proteinin çok büyük bir kısmını içerisinde barındıran yumurta, bu özelliğiyle her insanın sabahları en az bir adet yemesi gereken bir besindi...

Süt Yumurta Reçel

Süt yumurta reçel, İnsanlarımızın vazgeçilmez bir öğünü olan kahvaltıda nelerin yendiği çok önemlidir. Güne daha zinde başlamamız adına değerli besinlerden almamız gereklidir. Yemek yeme alışkanlıklarımız zihinsel ve bedensel faal...

Fırında Patatesli Yumurta

Fırında Patatesli Yumurta, Özellikle misafirlerimize ana yemek olarak sunumunu yapacağımız fırında patatesli yumurta hazırlanması oldukça kolay olan doyurucu ve pratik bir yemek türüdür. Görüntü itibariyle iştahları kabartan ve l...

Yumurta Akı Maskesi

Yumurta akı maskesi, yüksek protein içeriği ve besleyici saç ne cilt maskelerinin çoğunda yer alan yumurta akı cilt sıkılaştırma, gözenekleri küçültme ile fazla yağı alma yüzde biriken yağları ve gözenekleri temizleme gibi faydala...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yumurta, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017